maanantai 6. toukokuuta 2024

Harvinaisia Puškin-julkaisuja varastetaan

The New York Timesin (1.5.2024) kuvassa käsipari pitää pystyssä väärennettyä kopiota Aleksandr Puškinin kirjan ensipainoksesta. Tämä kopio vuoden 1822 kirjan ensimmäisestä painoksesta löydettiin Varsovan yliopiston kirjastosta Puolassa. Samalla tavalla yli 170 harvinaista kirjaa on kadonnut ja korvattu erittäin laadukkailla väärennöksillä.

Kirjailija Rachel Donadion Pariisin-raportin mukaan huhtikuussa 2022, pian Putinin Ukarainaan hyökkäyksen jälkeen, kaksi miestä saapui Tarton yliopiston kirjastoon. He kertoivat kirjastonhoitajille olevansa ukrainalaisia, jotka pakenivat sotaa, ja pyysivät tutustumaan Venäjän kansallisrunoilijan Puškinin ja Nikolai Gogolin teosten 1800-luvun ensimmäisiin painoksiin.

Venäjää puhuneet miehet sanoivat olevansa setä ja veljenpoika, jotka tutkivat sensuuria tsaarin Venäjällä, jotta veljenpoika voisi hakea stipendiä Yhdysvaltoihin. Kirjastonhoitajat olivat innokkaita auttamaan. Miehet viettivät 10 päivää kirjojen tutkimiseen.

Neljä kuukautta myöhemmin rutiininomaisen vuosi-inventoinnissa huomattiin, että kahdeksan miesten tutkimaa kirjaa oli kadonnut ja korvattu niin laadukkailla faksimileillä, että vain asiantunteva silmä pystyi havaitsemaan eron.

"Se oli kauheaa", kirjaston johtaja Krista Aru sanoi. "Heillä oli erittäin hyvä tarina."

Aluksi varkaus tuntui kertaluonteiselta - huonolta tuurilta maakunnan kirjastossa. Sitä se ei ollut. Poliisi tutkii nyt laajaa, koordinoitua sarjaa harvinaisten 1800-luvun venäläisten kirjojen – pääasiassa Puškinin ensimmäisten ja varhaisten painosten – varkauksia kirjastoista ympäri Eurooppaa.

torstai 18. huhtikuuta 2024

Pusselin ensimmäinen Runopuulaaki 2024

Kaunis sää on suosinut Pusselin synttäreitä Kuopiossa Valkeisenlammen rannan patsaalla vuodesta 1994 lähtien. Vain kerran on jouduttu pakenemaan sadetta kaupunginteatterin lipan alle.

Puškinin synttäreitä on juhlittu Kuopiossa Valkeisenlammen rannan runoilijapatsaalla vuodesta 1994 lähtien. Runopuulaakia on pelattu kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä Kuopiossa vuodesta 2000 lähtien, mutta kertaakaan puulaakia ei ole runoiltu Puškinin patsaalla.

Niinpä Pusselin synttäreiden ensimmäinen Runopuulaaki runoillaan lauantaina 8. kesäkuuta klo 12.00 alkaen. Runokukko-duon toinen pää Olavi Rytkönen toimittaa äänentoiston, ja juontajina ovat Ruotsin ja Suomen lavarunomestari Solja Krapu ja Jouni Tossavainen.

Puulaakiottelun jälkeen mikki on auki runoilulle aivan kuten ennenkin, satoi tai paistoi –  ja useimmiten keli on suosinut synttäreitä. Tarjolla on jälleen hövelin seurustelun lisukkeeksi Runokukon perinteisiin piknik- ja keikkaeväisiin kuuluva kalakukko punaviinillä.  

Neljä esikoista Rosebudissa

Pusselin puulaakin jälkeen klo 14–15 Rosebudin uudessa Sektorin kirjakaupassa esiintyy neljä kuopiolaista esikoiskirjailijaa:

Leena Jokimaa: Huimapään mustelmat, Petri Kervola: Warkautelaisia (Momentum Kirjat, 2024), Riitta Salke: Silverstar - Unelmien siipiväli (Momentum Kirjat, 2023) ja Sirpa Suntioinen, Toivomusluu (Momentum Kirjat, 2023). Esikoiskirjailijoita haastattelee Jouni Tossavainen.