maanantai 1. kesäkuuta 2020

Pushkinia juhlitaan jälleen Kuopiossa


Reijo Vallan aseeminen tapahtumakuva Pushkinin synttäreille 2020.

Pushkinin synttäreitä juhlitaan jälleen Kuopiossa kolmen vuoden tauon jälkeen. Kiitos oululaisen tietokirjailijan ja runoilijan Reijo Vallan myös savolaiset pääsevät runoilemaan Suomen ainoalla Pushkinin patsaalla Valkeisenlammen rannalla 6. kesäkuuta kello 12.00 alkaen.

Vallan tiedotteen mukaan luvassa on jotain aivan muuta kuin aiemmilla Venäjän kansallisrunoilijan syntymäpäivillä:

Visuaalinen ja aseeminen Pushkin

Aleksandr Pushkinin (1799-1837) aikana mustekynä ja lumppupaperi olivat keskeisin tapa kommunikoida toisten kanssa kirjallisesti. Laaja-alaiseen sanoman levittämiseen kirjapainot latoivat tekstit ja jakelivat niitä erilaisina painotuotteina. Venäjän kansallisrunoilijan painetut runot olivat tutut laajan maan asukkaille.

1900-luvulle tultaessa avantgardistit vaativat monenlaisia uudistuksia taiteelliseen maailmaan. Esimerkiksi Velimir Hlebnikov ja Aleksei Krutšonyh Venäläisessä futuristisessa manifestissa vuonna 1913 vaativat, että runous tuli kirjoittaa käsin, ja niin, että käsialassa heijastuivat kirjailijan tunnetilojen muutokset.

Futuristit eivät olleet nähneet Pushkinin kirjapainoille lähettämiä käsikirjoituksia. Jos olisivat, niin tuskin futuristit olisivat olleet nimeltä mainiten tuomitsemassa hänen runouttaan ainakaan tässä suhteessa.

Myöhemmille kirjallisuuden harrastajille tämä ristiriita oli tuttu, ja se on yhtenä tekijänä ollut synnyttämässä visuaalista runoutta ja aseemista kirjoitusta.

Siksipä onkin sopivaa Puskinin syntymäpäivänä 6.6.2020 esitellä pieni näyte suomalaisesta visuaalisesta runoudesta ja aseemisesta kirjoituksesta. Tekijöinä ovat Pushkinin itsensä lisäksi Satu Kaikkonen, Karri Kokko, Sami Liuhto, Lauri Hei, Jyrki Heikkinen ja Riikka Ala-Hakula. Lisäksi Sari Hakala tekee oman kirjoituksensa paikalla”, ja Jouni Tossavainen runoilee muuten vaan synttärisankarin muistoissa.



Ei kommentteja: